top of page

Waterkefir

  • Foto van schrijver: Ines Schots
    Ines Schots
  • 4 sep 2019
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 10 sep 2019

Kefir

Kefir is een geferementeerde drank. Het is een probioticum net zoals yoghurt, Actimel, Yakult, kombucha en gefermenteerde levensmiddelen zoals augurken... Probioticum is een voedingsmiddel dat levende bacteriën bevat, die de lichaamseigen bacteriën (je darmflora) positief beïnvloeden.


Een goede darmflora is fundamenteel voor een goede gezondheid en vitaliteit. Darmbacteriën helpen je met de vertering, stoelgang, houden je darmslijmvlies in stand, zorgen voor een goede werking van je immuunsysteem en ze oefenen een positieve invloed uit op je mentale welzijn.


Ook heeft je darmflora een grote invloed op je gewicht. Er zijn goede en slechte darmbacteriën. De slechte zijn verslaafd aan suiker en doen je lichaam verlangen naar zoetigheid. Neem dit maar letterlijk, die sugar cravings komen echt door de slechte darmbacteriën die je lichaam aanzetten tot het eten van zoetigheid.

Je darmbacteriën beïnvloeden hormonen die ervoor zorgen dat voedsel wordt omgezet in vet of in energie en beïnvloeden zo de vetafzetting.


Wanneer het aantal slechte bacteriën sterk overheerst heb je een dysbacteriose. Dit zorgt voor allerlei ziektes zowel mentaal als fysiek, allergieën, huidaandoeninge, gewichtstoename en overgewicht. Zorg dus voor een goed evenwicht tussen goede en slechte bacteriën!


Hoe zorg je voor een gezonde darmflora? Wél, dit kan je makkelijk door middel van probiotica (yoghurt, Actimel, Yakult, kombucha, geferementeerde levensmiddelen, kefir...).


Let op: de probiotica die je in de supermarkt koopt zoals yoghurt zijn vaak zodanig veel bewerkt dat de bacteriestammen niet meer zo actief zijn en hun positief effect uitblijft. Zelfbereide yoghurt is dus vele malen beter dan deze die je koopt in de supermarkt.

Benodigdheden (1L kefir)

Fles of bokaal met inhoud van 1 L

Bokaal die hermetisch afgesloten kan worden met inhoud van 1 L (bv. weckpot / korken fles)

1 L water (mineraalwater of bronwater, geen leidingwater het bevat antiseptische middelen die de werking van de bacteriën belemmeren)

40 g suiker

Sap van 1 citroen

Een dosis fruitkefir ferment (bv. YALACTA fruitkefir)


Optioneel

Frambozen

Munt

Limoen


Bereiding

Neem de fles of bokaal, giet er 1 L water in en voeg de suiker en het citroensap toe. Neem een kopje waar je het ferment in aanlengt met weinig water zodat je een homogeen mengsel krijgt. Voeg het kopje ferment toe aan de bokaal of fles met het water, suiker en citroensap. Plaats het deksel eenvoudig op de bokaal, nu zal de fermentatie beginnen. Laat de bokaal min 48u op kamertemperatuur (18 tot 25°C) staan.


Wanneer de fermentatie beeïndigd is neem je een bokaal of fles die hermetisch afgesloten kan worden, hier ga je het ferment in overgieten. LET OP: onderaan in de bokaal met het ferment heeft zich een bezinksel gevormd, dit is het basisferment en bevat de bacteriën nodig voor volgende bereidingen. Giet het ferment dus rustig over zodat het bezinksel in de bokaal blijft.


Sluit de bokaal met het basisferment terug af en laat staan op kamertemperatuur zodat de bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen en kunnen dienen voor volgende bereidingen.


De hermetisch afsluitbare bokaal/fles die nu het ferment bevat, wordt afgesloten en blijft 24u op kamertemperatuur staan. Plaats deze daarna 24 tot 48u in de koelkast. Vanaf nu is de kefir klaar om te drinken. Hoe langer je hem laat staan in de koelkast, hoe meer bruisend hij wordt.


Wil je smaak toevoegen aan je kefir? Voeg dan munt, frambozen of limoen... toe aan de hermetisch afsluitbare bokaal van zodra je het ferment hierin doet.


Enjoy!


Volgende bereidingen

Je kan nog vele malen het basisferment gebruiken om andere kefir te maken. Neem het basisferment erbij, voeg weer 40g suiker en citroensap toe en laat 24u op kamertemperatuur staan met gewoon deksel en erna 12u goed afgesloten.


Comments


bottom of page