![]() | ![]() | ![]() |
---|
OVER HEALTHYYOU
Ik ben Ines, 21 jaar en er zijn 2 dingen die ik ontzettend graag doe: sporten en koken. Ik ben en gepassioneerd door voeding en de invloed van voeding op je gezondheid. In 2018 werd ik veganistisch en ik kan het alleen maar aanraden. Ik voel me gezonder, fitter en heb meer energie.
Ik ontken niet dat vegan eten niet meer tijd vraagt, integendeel... In het begin was het een hele uitdaging om uit te zoeken wat je kan eten om tekorten te voorkomen. Je moet op zoek gaan naar lekkere receptjes en het koken op zich vraagt ook wat meer tijd. Maar na 1,5 jaar is het een gewoonte geworden en hoef ik helemaal niet meer na te denken over wat ik zal eten.
Veel mensen denken dat je als vegan 'niets' kan eten.. Ja, als je alleen de Belgische keuken kent valt er inderdaad niet veel meer te eten. Maar er zijn nog zoveel andere producten op de markt (nee niet enkel tofu en groentenburgers uit de supermarkt...). Als vegan gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. Je leert vooral de aziatische keuken beter kennen en je leert combineren met alle soorten groenten, fruit, noten, zaden, granen, kokosmelk...
​
Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat een plantaardig voedingspatroon positief effecten heeft op je gezondheid. Deze gezondheidsvoordelen zijn niet het gevolg van het schrappen van vlees en andere dierlijke producten uit je voeding, maar wel door een hogere consumptie van onbewerkte producten, groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten en zaden. Deze dragen bij tot een hogere inname van vitaminen, mineralen, vezels, fytonutriënten en anti-oxidanten die allen je gezondheid positief beïnvloeden. Dit in tegenstelling tot onbewerkte en dierlijke producten die ontstekingen, gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen in de hand werken.
​
Als je volledig plantaardig eet heb je een hogere kans op tekorten. Het is dus belangrijk om je vitaminen- en mineralengehalte op peil te houden (proteïne, calcium, ijzer, vitamine B12 en vitamine D).
​
Vitamine B12 moet je supplementeren, je krijgt dit enkel binnen via dierlijke producten en je lichaam is niet in staat om dit zelf aan te maken. Je kan dus besluiten dat plantaardige voeding geen volwaardig voedingspatroon is en dat we als mens op de wereld gezet zijn als vleeseters. Wel nee, vitamine B12 wordt gevormd door bacteriën en vroeger kregen we dit binnen door blootsvoets te lopen, bacteriën in het drinkwater en op planten, kruiden en groenten. Nu leven we hygiënischer en krijgen we geen vitamine B12 meer binnen via deze weg. De bacteriën die vitamine B12 aanmaken leven ook in de darmen van mens en dier. Maar de vitamine B12 aangemaakt in de darmen van de mens kunnen we niet opnemen.
Omdat ik vooral vegan ben geworden om gezonder te leven en dus zoveel mogelijk goede voedingsstoffen wil binnenkrijgen eet ik af en toe wel nog een eitje van de kippen thuis. In sommige van mijn receptjes zal je dus ook ei tegenkomen.
Be vegan!
​
Liefs, Ines.